The New Creativity

The New Creativity

Πηγή: Glow Magazine

18/09/2015

Από τον Κωστή Ζαφειράκη

Φωτογραφία: Έκτορας Νικολάκης

Το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση είναι το μυαλό, η δημιουργικότητα, η πρωτοβουλία. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, αλλά για μια πραγματικότητα γεμάτη ρομπότ, σκυλιά-θεραπευτές, χειροποίητα ποδήλατα, πράσινες δραστηριότητες, νέους αστικούς κώδικες και ανθρωπιστική ευαισθησία. Επτά νέες ομάδες διαμορφώνουν το αύριο της πόλης με τα δικά τους «όπλα»!

NowWeMove

Η ομάδα Now We Move Greece δημιουργήθηκε το 2014,  όταν η Θεσσαλονίκη και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ» ανέλαβαν τον ρόλο του Εθνικού Συντονιστή της ευρωπαϊκής εκστρατείας Now We Move για την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης Move Against Cancer με τη  συνεργασία 27 εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Συνεργαζόμαστε μ’ ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, κοινοτήτων και ιδιωτών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης και τη δημιουργία-προώθηση περισσότερων ευκαιριών, ειδικά για τις αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες. Περισσότεροι από 10.000 πολίτες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Εβδομάδας Move 2014 βρήκαν την κίνησή τους σ’ εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες και δυνατότητες σε πάνω από  120 events σε 34 πόλεις.

Συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία με όραμα 100 εκατομμύρια περισσότεροι ευρωπαίοι ενεργοί στον αθλητισμό ή στη σωματική δραστηριότητα μέχρι το 2020. Στην Ελλάδα, το 79% απαντούν ότι δεν αθλούνται ποτέ ή λιγότερο από μια φορά το μήνα, ενώ μόλις το 3 % αθλείται τακτικά.

Το σύνθημα μας; «Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να γίνει η σωματική δραστηριότητα μέρος της καθημερινής ζωής σας, χωρίς να σας κοστίζει χρήματα ή χρόνο. Υπάρχει μια μορφή κίνησης για τον καθένα. Βρείτε την κίνηση που σας ταιριάζει και κινηθείτε προς μια υγιή και χαρούμενη ζωή.

Η εκστρατεία Now We Move συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και Πολιτισμό (I.S.C.A.), που υποστηρίζει οικονομικά τους Εθνικούς Συντονιστές, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προγράμματος «Erasmus+» για τον αθλητισμό. Ο εθνικός συντονιστής σε κάθε χώρα λειτουργεί σ’ εθελοντική βάση και παρέχει συμβουλές για το πώς κάθε διοργανωτής θα φροντίσει για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της εκδήλωσής του.

*Γιώργος Φαρφαράς

Προέρχεται από οικογένεια ποδηλατών. Το 2012 μαζί με άλλους πέντε ακτιβιστές δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές» για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τον αειφόρο θεματικό τουρισμό και τις πράσινες μεταφορές.www.greenwayscoop.gr

 

CitiTEN

Δημιουργήσαμε την ομάδα citiTEN το 2013, μετά τις διαφορετικές εμπειρίες μας και τη συμμετοχή μας σε δράσεις στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Ο πυρήνας απαρτίζεται από τις: Βασούρη Ιουλία, Δήμου Ειρήνη, Ιωαννίδη Νατάσα, Καραμήτρου Βιβή, Κουτσιούμπα Ηρώ, Μαυραντώνη Μυρσίνη-Ελένη, Μπουτσιβάρη Έλενα, Τάλλαρου Μαρία και Χάρλα Φαίη.

Η έννοια «πολίτης», με τη μακριά ιστορία που φέρει, αποτέλεσε αφορμή για την  επιλογή του ονόματός μας.Ζούμε σε μια πόλη πολύπλευρη με υπολογίσιμο μέγεθος και ιδιαιτερότητες. Οι citiTEN προέρχονται από την αγγλική λέξη «citizen», που σημαίνει πολίτης. Άρα, 10 πολίτες, 10 εικόνες, 10 διαφορετικά οράματα για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ψηφιδωτό ετερόκλητων στοιχείων συνδυάζοντας την ιστορία και τη μνήμη σ’ ένα σύγχρονο πλαίσιο πολιτισμού, έκφρασης και δράσης.

Μας ενθουσιάζει ο τρόπος που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την πόλη τους και το πώς αντιλαμβάνονται και χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο. Είναι σημαντικό ν’ αποκτήσουμε άποψη, να συζητήσουμε και να ζητήσουμε, ν’ αντιληφθούμε τις δυνατότητες βελτίωσης του αστικού τοπίου και να οραματιστούμε την πόλη μας.

Μια καλή μας στιγμή. «Φαντάσου την πόλη: Θεσσαλονίκη 2014»: 20-29 Ιουνίου 2014, στο πλαίσιο του «Imagine the City», ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ ατόμων και φορέων με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων για την εικόνα και τον πολιτισμό των ελληνικών πόλεων. Μας στήριξαν οικονομικά το ιδιωτικό κολέγιο AAS college και η Ένωση Διακοσμητών Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών καλύφθηκε από προσωπικούς πόρους. Προσδοκούμε για τα επόμενα σχέδιά μας μεγαλύτερη στήριξη.

Το σύνθημά μας; «Πολύ Πολίτης για την Πόλη». Φιλοδοξούμε να δημιουργούμε συμμετοχικές δράσεις και να επεμβαίνουμε με μόνιμες κι εφήμερες εγκαταστάσεις στον δημόσιο χώρο.

Η Θεσσαλονίκη συνδυάζει τα θετικά στοιχεία μιας μικρής πόλης -είναι φιλική για περπάτημα κι έχει έντονο το στοιχείο του νερού- και τ’ αρνητικά μιας μεγαλούπολης, όπως το κυκλοφοριακό και την ανυπαρξία ποδηλατοδρόμων. Δε χωράει αμφιβολία περί τούτου, μένουμε-επιμένουμε.

 

*Η Μυρσίνη προέρχεται από τον χώρο της υγείας για να ταράξει την  ομοιομορφία της ομάδας αγαπάει τα μανταρίνια και μισεί τα παπούτσια χωρίς κορδόνια (τουλάχιστον έως τώρα).

*Η Έλενα είναι αρχιτέκτονας-μηχανικός κι έχει πάθος με τη φωτογραφία, τα ταξίδια και το τένις.

 

Αρωγή 12+

Το πεδίο δράσης μας περιλαμβάνει συστηματική ενημέρωση σε ζητήματα εθισμού, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φίλους και συγγενείς, σεμινάρια αντιμετώπισης εξαρτήσεων και δωρεάν συναντήσεις κάθε Τετάρτη (20.30-22.00) στο ξενοδοχείο Park, στην Ίωνος Δραγούμη 81, στη Θεσσαλονίκη και κάθε Δευτέρα (18.00-19.30), Αίαντος και Αγχιλλέως 22, στον Ταύρο, στην Αθήνα. Παράλληλα, για την ενίσχυση του έργου μας και κυρίως, την ενδυνάμωση του κοινωνικού μηνύματος ελπίδας διοργανώνουμε τακτικά φιλανθρωπικές εκδηλώσεις-δράσεις («Επιλέγω Ζωή», «Μαχητές της ζωής» κλπ.). Η καμπάνια μας «Γίνε ο ήρωάς σου-Υπάρχει ζωή τώρα» με τα μπλουζάκια που φιλοτέχνησε ο σχεδιαστής μόδας Κωνσταντίνος Τσιγάρος και αγκάλιασαν πολλοί, διάσημοι και μη, στοχεύει στο να καθιερωθεί ο αγώνας μας, όπως ο αντίστοιχος για τον καρκίνο του μαστού.

Είμαι ο Φάνης Δέλλιος, (Πρόεδρος του Δ.Σ.). Μπλέχτηκα στα ναρκωτικά από τα 15-25-η δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Σήμερα είμαι 41 ετών, 16 χρόνια νηφάλιος και σε πλήρη αποχή. Σπούδασα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Προσωποκεντρική Ψυχολογία, με στόχο να βοηθήσω κι άλλους ναρκομανείς- αλκοολικούς.Με μια φίλη, την Μαριάννα Κουτάλα, δημιουργήσαμε την «Αρωγή» πριν από επτά χρόνια. Η Μαριάννα  εργαζόταν σε αντίστοιχο συμβουλευτικό κέντρο στην Αγγλία. Ξεκινώντας την Αρωγή δώσαμε μια διαφορετική ματιά στο πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Με «στεγνό» τρόπο και με τα 12 βήματα αυτογνωσίας -ο επικρατέστερος τρόπος σε Αγγλία και Αμερική. Πριν από δύο χρόνια, με παρότρυνση γονέων και συνεργατών-θεραπευτών δημιουργήσαμε τον σύλλογο συμπαράστασης Αρωγή 12+, για άτομα με προβλήματα εθισμού, με στόχο να σπάσουμε το στερεοτυπικό «Μια φορά ναρκομανής για πάντα ναρκομανής».

Είμαι η Γκαμπριέλλα Χρυσού (Ταμίας του Δ.Σ.), διδάσκω DanceAerobic και Zumba. Με τον Φάνη είμαστε παντρεμένοι κι εργαζόμαστε νυχθημερόν για την Αρωγή. Νόμιζα πως το να είσαι ναρκομανής είναι επιλογή, μέσω του Φάνη, όμως, κατάλαβα ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο επιλογή δεν είναι. Και γι’ αυτόν τον λόγο άρχισα να συμμετέχω πιο ενεργά στον Σύλλογο.

 

3asyR

7+1_006_ASΜαρία Τσιάνα: Το πρότζεκτ μας είναι το 3asyR, (easier), δηλαδή, ευκολότερο. Πρόκειται για μια επέκταση (plug-in) στον browser του Google Chrome. Βοηθάει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάγνωση, να διαβάζουν ευκολότερα on line. Πώς γίνεται αυτό; Πας στο www.3asyR.com, κάνεις download, έπειτα προσθήκη, πηγαίνεις σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα της μορφής «http:», δηλαδή, σε όλα τα sites, εκτός από blogs, και κάνοντας ένα κλικ, βλέπεις ότι η παράγραφος υπογραμμίζεται, η γραμματοσειρά αυξάνεται και σέρνοντας το ποντίκι δεξιά, μαρκάρεις αυτά που θέλεις να διαβάσεις. Όπως όταν χρωματίζεις με μαρκαδόρο σ’ ένα βιβλίο. Ουσιαστικά μεταφέραμε την εμπειρία του έντυπου διαβάσματος στο διαδίκτυο. Με τον συνδυασμό των τριών αυτών εργαλείων, μένει η προσοχή σου εστιασμένη στο κείμενο.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από την προσωπική μου ανάγκη για ευκολότερο διάβασμα στο διαδίκτυο -ως δυσλεξική δυσκολεύομαι στην ανάγνωση γενικότερα. Έψαχνα να βρω ένα εργαλείο για να με διευκολύνει, δεν έβρισκα και σκέφτηκα να το δημιουργήσω. Έτσι,  έφτιαξα την ομάδα μου με τους Αλέξανδρο Μπινόπουλο: ζει στην Αθήνα, είναι προγραμματιστής κι έχει αναλάβει την ανάπτυξη του προϊόντος, Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη: ζει στην Αθήνα, είναι γραφίστρια, έχει αναλάβει την εταιρική ταυτότητα και Martin I. Petrov: είναι δημοσιογράφος, ζει στη Γλασκώβη κι έχει αναλάβει το γραφείο Τύπου και τις επαφές στο εξωτερικό. Εγώ ζω στον Βόλο και ασχολούμαι με το μάνατζμεντ, το μάρκετινγκ, τις δημόσιες σχέσεις, τη στρατηγική, καθώς και την αναζήτηση χρηματοδότησης. Σύντομα στην ομάδα θα προστεθούν άτομα για το οικονομικό και νομικό τμήμα.

Θέλουμε το 3asyR να γίνει όσο πιο λειτουργικό γίνεται.Κάνουμε updates και διορθώνουμε τις ατέλειες. Είναι ακόμη σε BETA version και χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να το τελειοποιήσουμε –δουλεύουμε και μελετάμε πολύ γι’ αυτό. Αυτό που θα θέλαμε είναι το 3asyR να γίνει μια υγιής  και βιώσιμη επιχείρηση. Το σύνθημα μας; «Make your reading easier» (κάνε το διάβασμά σου ευκολότερο).

 

ElektrronioHandcraftedVehicles

Άννα Χλιούρα: Το Elektronio παράγει κατά παραγγελία χειροποίητα ηλεκτρικά ποδήλατα ιδιαίτερης γεωμετρίας και φιλοσοφίας. Το πρώτο μας μοντέλο ονομάζεται Play, είναι ένα τρίτροχο, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο, το οποίο διαθέτει μία άνετη θέση οδήγησης, προσαρμόσιμους αποθηκευτικούς χώρους κι ένα ιδιαίτερο μπροστινό σύστημα οδήγησης -οι δύο μπροστινοί του τροχοί στρίβουν και πλαγιάζουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα. Αυτό το ποδήλατο, λοιπόν, ανήκει στην κατηγορία των tilting trikes. Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα που καταπιανόμαστε με αυτήν την κατηγορία ποδηλάτων. Βασική φιλοσοφία του Elektronio είναι ότι κάθε φορά ανιχνεύουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εκάστοτε πελάτη και παράγουμε γι’ αυτόν μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αυτήν την περίοδο, δημιουργούμε στο κέντρο της πόλης το Elektronio Lab & Showroom, στην οδό Βεροίας 3, που φιλοδοξούμε να γίνει δημιουργικός χώρος αλληλεπίδρασης με τους λάτρεις του ποδηλάτου. Εκεί, θα παρέχουμε υπηρεσίες after sales, στις οποίες δίνουμε μεγάλη βαρύτητα.  Παράλληλα, στήνουμε και το e-shop που θ’ ανέβει σύντομα στη διεύθυνση www.elektroniowheels.com, όπου με την εφαρμογή «build your trike» δυνητικοί χρήστες απ’  όλο τον κόσμο θα μπορούν να πραγματοποιήσουν εξατομικευμένες παραγγελίες.

Παντελής Ζάρκος: Το «Elektronio» συστάθηκε επίσημα ως εταιρία το Μάιο του 2015. Είμαστε πολύ φρέσκοι, δηλαδή! Ασχολούμαι με την κατασκευή χειροποίητων ποδηλάτων από το 2010. Με το Elektronio δημιούργησα ένα νέο μοντέλο εργασίας και ζωής και αποφάσισα να συνεργαστώ με το alter ego μου στη ζωή, την Άννα. Αποτελούμε μία μικρή ομάδα, αλλά ιδιαίτερα δεμένη. Εγώ έχω αναλάβει να ενισχύσω το δημιουργικό κομμάτι και η Άννα το επικοινωνιακό και σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε την ομάδα μας και με άλλα άτομα που μοιράζονται το ίδιο όραμα μ’ εμάς.

*O κατασκευαστής ποδηλάτων και δημιουργική ψυχή του Elektronio,Παντελής Ζάρκος γεννήθηκε πριν από τις τρεις δεκαετίες στο Βέλο Κορινθίας. Συμπτωματικά, «velo» σημαίνει το ποδήλατο στα γαλλικά.

* Η communication persona του Elektronio, Άννα Χλιούρα ήρθε το 2004 στην Θεσσαλονίκη για σπουδές στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ιδιαίτερα ποδήλατα που κατασκευάζει ο Παντελής συνιστούν «την είδηση της ζωής της» και ο στόχος της είναι να διαδώσει παντού αυτήν την ευφυή πρόταση μετακίνησης.  Με το ψευδώνυμο “Soulatsa” οργώνει την πόλη.

 

TherapyDogs

Το αντικείμενο της δράσης μας είναι η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων, η οποία είναι ιατρικά τεκμηριωμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια παγκοσμίως. Είναι μια θεραπευτική εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία, μέσα από την επαφή του ατόμου με το ζώο, στοχεύει στην βελτίωση της σωματικής, κοινωνικής, συναισθηματικής και γνωστικής λειτουργίας του. Κάθε συνεδρία μας είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες του εκάστοτε ατόμου, θέτοντας στόχους, ώστε να έχουμε τα μετρήσιμα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στα τρία χρόνια της εθελοντικής δράσης μας έχουμε δουλέψει με όλες τις ηλικίες (από 4 – 60 χρονών. Συγκεκριμένα, με παιδιά από το ΤΕΚΑΝ, την ΕΛΕΠΑΠ, το απογευματινό τμήμα απασχόλησης ΑΜΕΑ του Δήμου Καλαμαριάς, τον σύλλογο Αμυμώνη, το Ίδρυμα Άγ. Δημήτριος και φυσικά τα παιδιά με αυτισμό και κινητικά προβλήματα που απασχολεί το σωματείο μας, , καθώς επίσης και παιδιά του παιδικού χωριού Φιλύρου και του Ιδρύματος Αγ. Παντελεήμονος. Εκτός από την επίτευξη των ατομικών στόχων, η χαρά και τα χαμόγελα που παίρνουμε κάθε φορά από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα.

Η ομάδα μας αποτελείται από τη Μαρία Στογιάννη (θετική εκπαιδεύτρια σκύλων), την Γεωργία Τατσίδου (δασκάλα ειδικής αγωγής), τον Γιάννη Σταματίου (κτηνίατρο), τη Σωτηρία Γεωργίου (ψυχολόγο και θετική εκπαιδεύτρια σκύλων) και την Τέρψη Πασχάλη (συντονίστρια του προγράμματος). Guest stars της ομάδας μας είναι τα σκυλάκια Ρούμπα, Σπίθας και Φοίβος, τα οποία είναι ειδικά εκπαιδευμένα (ημίαιμα και πρώην αδέσποτα) και τηρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια που θέτουν οι μεγαλύτεροι οργανισμοί Αnimal Assisted Threapy παγκοσμίως.

Σκοπός μας είναι  να επεκτείνουμε τη δράση μας και σε άλλους φορείς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας περισσότερες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, επεκτείνοντας και το δίκτυο των εθελοντών μας. Επίσης, μέσα από αυτήν τη δράση πολλοί επαγγελματίες που ασχολούνται με την αναπηρία, (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, δάσκαλοι ειδικής αγωγής κ.ά.) μπορούν να επωφεληθούν επαγγελματικά, εντάσσοντας τη θεραπεία με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ή και άλλων κατοικίδιων -που πληρούν,όμως, όλα τα κριτήρια- στις συνεδρίες τους. Το σύνθημά μας  είναι «Τα Κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία».

*Η Μαρία Στογιάννη είναι επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, υπεύθυνη της ομάδας 4dogs (www.4dogs.gr) και συγγραφέας του πρώτου ελληνικού σεμιναρίου για τη θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων και του πρώτου ελληνικού βιβλίου «Σπιτικές συνταγές για σκύλους». Διδάσκει νέους εκπαιδευτές, αρθρογραφεί σε περιοδικά και διαδίκτυο, συμμετέχει εθελοντικά σε προγράμματα ενημέρωσης σχολείων, ραδιοφωνικές εκπομπές & φιλοζωικά σωματεία.

*Η Τατσίδου Γεωργία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, κι εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια ως δασκάλα ειδικής αγωγής σε σχολεία της επαρχίας, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

 

Pandora Robotics Team

Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής Pandora του Α.Π.Θ. δημιουργήθηκε το 2007. Σήμερα,  αποτελείται από τον Αν. Καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον Επίκ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη, τον Επίκ. Καθηγητή Χαράλαμπο Δημούλα, τον Δρ Εμμανουήλ Τσαρδούλια, καθώς και 20 προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ του Α.Π.Θ. Η ομάδα δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορούν οι φοιτητές ν’ ασχοληθούν έμπρακτα με το ενδιαφέρον αντικείμενο της ρομποτικής.

Η δράση της ομάδας είναι ερευνητική. Ασχολούμαστε με την ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων εδάφους, με σκοπό την εξερεύνηση αστικών υποδομών που έχουν υποστεί καταστροφές ή μερική κατάρρευση από φυσικά ή μη αίτια και τη διάσωση επιζώντων που βρίσκονται σ’ ένα τέτοιου τύπου περιβάλλον. Η έρευνά μας είναι παραπλήσια με την έρευνα για τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα.

Είμαστε γνωστοί για τη δουλειά μας ως ομάδα, στο λογισμικό γι’ αυτόνομα ρομπότ, από τις συνεισφορές μας στην κοινότητα ανοιχτής ρομποτικής. Συμμετέχουμε ενεργά στον παγκόσμιο διαγωνισμό RoboCup Rescue, στον οποίο ανταγωνίζονται ρομπότ απ’ όλο τον κόσμο για το πρόβλημα της εξερεύνησης και διάσωσης. Τον Ιούλιο του 2015, στο Hefei της Κίνας η ομάδα μας κατέκτησε τη 2η θέση του RoboCup Rescue, στην κατηγορία των αυτόνομων οχημάτων και, μάλιστα, είναι η δεύτερη συνεχόμενη βράβευσή μας, μετά τον διαγωνισμό του 2013 -στον διαγωνισμό του 2014 δε συμμετείχαμε για οικονομικούς, αποκλειστικά, λόγους.

Βασική μας φιλοδοξία είναι να επιχειρήσουμε ν’ αναπτύξουμε ρομποτικές εφαρμογές κοινωνικού χαρακτήρα, που θα μπορούν ν’ αξιοποιηθούν σε συστήματα πολιτικής προστασίας, σε περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές εφαρμογές, όπως για τον έλεγχο αρτηριών και σηράγγων του οδικού δικτύου, σε γενικότερα συστήματα εξερεύνησης, παρακολούθησης και ασφάλειας κι αλλού, σ’ εθνικό ή/και διεθνές επίπεδο. Το σύνθημά μας είναι «Η καινοτομία θέλει πρωτοβουλία».

Κύριοι υποστηρικτές της δράσης μας είναι η Επιτροπή ερευνών του Α.Π.Θ. και το ίδιο το Α.Π.Θ., καθώς και μια πληθώρα ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με τον κλάδο της ρομποτικής και όχι μόνο. Επίσης, συχνά λαμβάνουμε εξοπλισμό από εταιρίες με σκοπό να τον δοκιμάσουμε σε διάφορα σενάρια χρήσης και να τον αξιολογήσουμε.

*Δημήτρης Κίρτσιος

Ως φοιτητής του Τ.Η.Μ.Μ.Υ. Α.Π.Θ., η ένταξη στην Pandora ήταν μια καθοριστική επιλογή για την προσωπική μου εξέλιξη -βρήκα τρόπο να εκφράσω τη δημιουργικότητα και το πάθος μου σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο. Βρήκα ένα υψηλού επιπέδου περιβάλλον, με άτομα που μοιράζονται τις ίδιες φιλοδοξίες με μένα και θέτουν ψηλά τον πήχη.

*Χρήστος Τσιριγώτης

Σπουδάζω ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Α.Π.Θ. Δε θέλω να ζήσω μια τυπική φοιτητική ζωή κι έτσι ψάχνω συνέχεια ν’ αποκτήσω εμπειρίες που έχουν αξία. Όταν έμαθα για τη δραστηριότητα της ομάδας ρομποτικής Pandora, θεώρησα ότι αυτό θέλω να κάνω κι εγώ.

 

Easily App
Meet the author / Easily App

Easily App is an interactive online tool that will help dyslexics read online by underlining and highlighting material in online texts.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>